Haarlemse Saxofoonschool-Saxofoon-mainbanner

De sopraansaxofoon

De sopraansaxofoon is de kleinste van de vier saxofoons. Het belangrijkste verschil met de andere drie saxofoons is de rechte vorm. Hierdoor lijkt deze sax misschien meer op een klarinet.

De sopraansaxofoon heeft een belangrijke rol in het saxofoonkwartet (vier saxen). Zowel in een klassiek ensemble als in een jazzformaties zie je deze sopraan regelmatig voorbij komen als bovenste stem of solo-instrument. In een bigband maakt de sopraansaxofoon niet deel uit van de standaard bezetten en wordt deze erbij gespeeld. Veel saxofonisten spelen de sopraansax naast een alt- of tenorsaxofoon.

Voor kinderen heb je tegenwoordig ook een gebogen variant. Dit betekent een veel kleinere en lichtere saxofoon die je kunt spelen vanaf +/- 7 jaar. Vanuit de SaxofoonSchool verhuren wij deze geborgen sopraansaxofoons.

Gegevens sopraansaxofoon:

Stemming: B♭
Bereik: A♭3 tot E6 (klinkend)
Afmeting: 52–72 cm lang.
Gewicht: +/- 1 kg

Hoe klinkt de sopraansaxofoon?

LesMethodes:

Wil je graag een keertje sopraansaxofoon spelen? Vraag vrijblijvend een proefles aan bij de Haarlemse SaxofoonSchool en kom dit prachtige instrument uitproberen!

Andere Saxofoons:

De altsaxofoon is zeer populair om mee te beginnen, vooral voor kinderen. Het instrument is in Eb gestemd en kan voor elke muziekstijl gebruikt worden. Lees meer over de altsaxofoon … klik hier!

Naast de altsaxofoon is de tenorsaxofoon de meest bespeelde saxofoon en het instrument is in Bb gestemd. Omdat de tenor wat zwaarder is beginnen volwassenen vaker met de tenor. Lees meer over de tenorsaxofoon … klik hier!

De baritonsaxofoon is de grootste saxofoon en het instrument is in Eb gestemd. Wie dit prachtige instrument gaat bespelen heeft grote kans om in een bigband terecht te komen. Lees meer over de baritonsaxofoon … klik hier!

Scroll to Top