DE SAXOFOON2017-08-25T15:47:27+00:00

De saxofoon

De saxofoon is één van de mooiste instrumenten die je kunt bespelen. De prachtige ronde vormen en het mooie uiterlijk geven de saxofoon al meteen een voorsprong.

Het geluid, de sound of de klank zoals je het noemt ligt prettig in het gehoor. Veel mensen hebben een voorliefde voor saxofoon muziek.  Wij denken dat dit voornamelijk komt door de melodische (melodie/ zangstem) lijnen die een saxofonist maakt in de muziek. Of dit nu klassieke-, jazz- of popmuziek is maakt niet uit.

De saxofoon is een rietinstrument en behoort tot de houtinstrumenten zoals de klarinet en de hobo. Rond 1840 wordt de saxofoon ontworpen door de Belg Adolphe Sax. Hij was een groot liefhebber van blaasinstrumenten en combineerde de Klarinet met een Ophicleide en zo patenteerde hij de saxofoon op 20 maart 1846.

Adolphe Sax

Het maken van een saxofoon

Bekende saxofonisten

In de loop van de tijd is de saxofoon populairder geworden en uiteindelijk niet meer weg te denken uit de jazz- en popmuziek. Bekende saxofonisten uit de jazzmuziek zijn Charlie Parker, Cannonball Adderley, Sonny Rollins, John Coltrane, Michael Brecker, en vele meer… Tegenwoordig kun je live Maceo Parker, Joshua Redman of Branford Marsalis, zien op het North Sea Jazz festival of het Bimhuis in Amsterdam.

In Nederland is Candy Dulfer de bekendste saxofonist, maar ook Benjamin Herman met de New Cool Collective is zeer talentvolle saxofonist die regelmatig te vinden is op Nederlandse podia.