Haarlemse Saxofoonschool-Saxofoon-mainbanner

De saxofoon

De saxofoon is één van de mooiste instrumenten die je kunt bespelen. De prachtige ronde vorm en het uiterlijk geeft de sax al meteen een voorsprong op alle andere instrumenten. Veel mensen hebben een liefde voor het geluid en de klank van dit instrument. Men zegt dat de sax, samen met de cello, het dichts bij de menselijke stem staat. De melodische lijnen en de veelzijdigheid aan klanken maken de saxofoon zeer interessant om te spelen. Of dit nu klassieke-, jazz- of popmuziek is maakt niks uit.

DE SAXOFOONFAMILIE

De saxofoon is blaasinstrument dat thuishoort bij de houtinstrumenten. Net als de klarinet en de hobo speel je de sax met een rietje. Doordat dit rietje gaat trillen ontstaat er geluid. Dit geluid wordt door de saxofoon versterkt en met de kleppen maak je de verschillende tonen.

De saxofoon is uitgevonden door de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax. De klarinet en ophicleide stonden aan de basis voor het ontwerp van de saxofoon waar Adolphe op 20 maart 1846 patent op kreeg. De saxofoonfamilie bestond destijds uit allerlei grote en kleine saxofoons. Vandaag de dag zijn er nog negen modellen over waarvan er vier het meest gangbaar zijn om te spelen.

Saxofoon Familie
Saxofoon Familie

✓ Soprillo (vrij uniek)
✓ Sopraninosaxofoon (minder gangbaar)
Sopraansaxofoon
Altsaxofoon
✓ C-Melody (vrij uniek)
Tenorsaxofoon
Baritonsaxofoon
✓ Bassaxofoon (minder gangbaar)
✓ Contrabassaxofoon (vrij uniek)
✓ Subcontrabassaxofoon (erg bijzonder)

Wil je graag een keertje saxofoon spelen? Vraag vrijblijvend een proefles aan bij de Haarlemse SaxofoonSchool en kom dit prachtige instrument uitproberen!

Het maken van een saxofoon

Bekende Saxofonisten!

Scroll to Top