Haarlemse Saxofoonschool-Saxofoon-mainbanner

De baritonsaxofoon

De baritonsaxofoon is de grootste gangbare saxofoon. Het is een imposant instrument dat in Eb gestemd staat, net als de altsaxofoon. De bariton is twee maal zo groot als de altsaxofoon en klinkt dus een octaaf lager als beide instrumenten hetzelfde zouden spelen. Het is een prachtig instrument en blijft door de grote krul aan de bovenkant compact aanvoelen. Hierdoor kan eigenlijk iedereen de baritonsaxofoon spelen en hoef je geen hele lange armen te hebben.

Echter wordt de baritonsaxofoon niet door veel mensen bespeeld. Dit heeft voor- een nadelen. De voordelen zijn dat je snel gevraagd wordt voor menig orkest of bigband die vaak zitten te springen om een baritonsaxofonist.

Daarbij zijn de partijen voor baritonsaxofoon vaak zeer interessant en speel je in een bigband bijvoorbeeld vaak mee met bastrombone, of met de complete saxofoonsectie waarbij de baritonsax de basfunctie vervuld.

Het nadeel is dat deze sax vanwege zijn omvang best zwaar is en je altijd loopt te sjouwen met een grote koffer. Maar dit valt ook goed op te lossen door een koffer te kopen met wieltjes.

Mocht je last krijgen van je nek bestaan er ook schouderkoortjes om het gewicht van de saxofoon te verdelen over je schouders.

Gegevens baritonsaxofoon:

Stemming: E♭
Bereik: C2 tot A4 (klinkend)
Afmeting:
Gewicht: gemiddeld: 5.10 kg

Kortom, de baritonsaxofoon is een buitenbeentje waar je verliefd op moet worden. De sax is minder geschikt om mee te starten als beginnend saxofonist.

Vaak ben je al gevorderd en stap je over op de baritonsax omdat je de klank en functie van het instrument mooi vindt. Je kunt de bariton regelmatig vinden in saxofoonkwartetten, bigbands, blaasorkesten en in blazerssecties.

Hoe klinkt de baritonsaxofoon?

Les Methodes:

Horen Lezen en Spelen
Prijs € 21,00
Easy Jazz Conception
Prijs € 20,95
Intermediate Jazz Conception
Prijs € 23,95
Easy Jazz Conceptions
Prijs € 20,95

Andere Saxofoons:

Scroll to Top