Haarlemse Saxofoonschool-Saxofoon-mainbanner

De altsaxofoon

De altsaxofoon is de meest bespeelde saxofoon. De toon is helder en je hoeft niet veel kracht of energie voor te hebben om er geluid uit te krijgen. Daarbij is de alt kleiner, lichter en comfortabeler in het gebruik en goed toegankelijk voor kinderen. De altsaxofoon klinkt feller en hoger dan een tenorsaxofoon. Je kunt hiermee prima uit de voeten als solist in jazz-, funk en popmuziek en speel je al snel mee in een orkest, band of saxofoonkwartet.

Gegevens altsaxofoon

Altsaxofoon Haarlemse Saxofoonschool

De altsaxofoon is te herkennen aan de rechte hals waar het mondstuk op wordt bevestigd. De saxofoon weegt ongeveer 2 kilo en zo’n 70 cm hoog.

Deze sax is het kleinere broertje van de baritonsaxofoon en zijn beide gestemd in Eb (Es). Dit houdt in dat de C toon op deze sax klinkt als de Eb toon op de piano.

In de muziek is de alt niet meer weg te denken en zijn ontelbaar veel mooie solo’s en stukken te vinden voor deze sax. Wie van klassieke muziek houdt luistert naar het bekende werkt van ?

In de jazz zijn er eindeloos veel solo’s en muziekfragmenten waar de alt een prominente rol speelt. Neem bijvoorbeeld de bekende solo in Take Five van Paul Desmond in het Dave Brubeck Quartet.

Naast de jazzmuziek kan je met de altsaxofoon ook prima funk-, soul-, pop- of dancemuziek meespelen. Denk hierbij aan onze eigen nationale trots Candy Dulfer. Zij is een belangrijk saxofoniste die een kenmerkend altsaxofoon geluid heeft en wereldberoemd is. Zij speelde o.a. met Prince, Dave Stewart en Maceo Parker.

Kortom, de altsaxofoon is een veelzijdig en toegankelijk instrument die voor veel mensen een aansprekend geluid heeft. Wil jij ook een keertje deze sax proberen? Kom dan vrijblijvend een proefles volgen!

Banner Haarlemse Saxofoonschool saxofoonlessen

Wat wil je nog meer weten over de altsaxofoon?

Hoe klinkt deze saxofoon?

Banner Haarlemse SaxofoonSchool Logo Selmer

Wat zijn de kosten?

Een saxofoon is een kostbaar instrument. Een professioneel instrument koop je vanaf € 2500,00 en dit kan oplopen tot € 6500,00. Bekende merken zijn Selmer, Conn, Yanagisawa, Buffet Crampon, Buescher en Le Monde. Wie begint met saxofoon spelen kan bijvoorbeeld starten op een Yamaha Yas-280. Die zijn te koop vanaf € 750,00 tweedehands en € 1000,00 voor een nieuwe sax. Bekijk onze informatie over het
huren & kopen van een saxofoon.

Saxofoonmondstuk met riet

Mondstuk en rieten wat zijn de verschillen?

De saxofoon behoort tot de houtblazers en dan komt mede door het mondstuk en het rietje. Het rietje zet je onder je mondstuk vast met een rietbinder. Er zijn veel variabelen en mogelijkheden aangaande de dikte van het riet en het mondstuk. Als je begint raden wij aan om een dikte 2 rietje te nemen en een medium tipopening mondstuk. Lees hier meer over!

Saxofoon en notenschrift-Haarlemse Saxofoonschool

Moet ik eerst blokfluit spelen?

Veel mensen die zich aanmelden bij de Saxofoonschool vragen zich af of zij eerst blokfluit moeten spelen voordat zij saxofoon kunnen gaan spelen. Dit is een fabeltje en je kunt direct beginnen met de saxofoon. Ook enige muzikale kennis van het notenschrift en theorie is niet noodzakelijk. Wij leren je graag alle ins en outs van de muziek op een goede en degelijke manier aan.

Wat kan ik spelen?

De altsaxofoon is een veelzijdig instrument. Op veel website lees je dat deze saxofoon meer geschikt zou zijn voor het spelen van jazz- en funkmuziek. Maar in werkelijkheid kom je met de meeste muziekstijlen en genres goed mee uit de voeten. Naast muziekgenres heb je ook een diversiteit aan speelmogelijkheden zoals het spelen van etudes, duetten, bekende liedjes, hits, jazzstandards en uiteraard improvisaties.

Wat zijn leuke speel- en lesmethodes?

The Blues Essential Elements
Swop, Very easy
Easy Steps deel 1 & 2
Intermediate Jazz Conception
Scroll to Top